Mengenai Kami

Sejarah Pendidikan Rasmi Di Muar

  • PDF
  • Cetak
  • E-mail

Sejarah sistem pendidikan rasmi di Muar bermula seawal tahun 1883 iaitu dengan tertubuhnya Sekolah Melayu Padang pada tahun tersebut. Pada tahun 1883 hingga tahun 1900, pentadbiran sekolah-sekolah di daerah Muar adalah di bawah kuasa Pentadbiran Jabatan Pelajaran Johor, di Johor Bahru.

Apabila sekolah bertambah banyak, Pentadbiran Jabatan Pelajaran Johor memindahkan pengelolaan sekolah-sekolah daerah Muar ke daerah ini bermula pada tahun 1901. Encik Awang bin Bachok dilantik sebagai Inspector of School (Muar) pada tahun 1901. Pada tahun 1918, beliau kemudiannya ditugaskan mengurus bahagian Malay Education Department, manakala pengurusan English Education Department diserahkan kepada Encik H. Mortimer sebagai Master In Charge.

Mulai tahun 1928, jawatan Nazir Sekolah-sekolah bertempat di daerah Muar diwujudkan dan disandang oleh Encik Abd. Shukur bin Ismail.

 

SLOGAN RASMI
PPD Muar Cemerlang 2011

VISI RASMI
Sekolah Unggul
Penjana Generasi Terbilang.

MISI RASMI
Membangun Potensi Individu
Melalui Pendidikan Berkualiti.

MATLAMAT
Mempertingkatkan kepimpinan sekolah dan daerah dalam pengajaran dan pembelajaran selari dengan kehendak Dasar Pendidikan Kebangsaan.Mempertingkatkan sahsiah warga pendidikan melalui budaya sekolah yang cemerlang.

FALSAFAH PPD
Kami percaya bahawa sistem pengurusan dan perkhidmatan pendidikan yang berkualiti dan efektif mampu menghasilkan insan harmonis dan seimbang sebagaimana termaktub dalam Falsafah Pendidikan Kebangsaan.

Ulti Clocks content
Laman Popular

Di talian sekarang

Kami ada 15 pelawat online

Statistik Pengguna

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterHari ini1428
mod_vvisit_counterSemalam1634
mod_vvisit_counterMinggu ini7537
mod_vvisit_counterMinggu lalu10721
mod_vvisit_counterBulan ini39573
mod_vvisit_counterBulan lalu39012
mod_vvisit_counterSehingga kini406506

IP Anda: 23.20.87.12
,
Today: Mei 26, 2017